21 iunie 2009

Edu punct ro...

Ce inteleg cand inteleg ca nu inteleg?
De foarte multa vreme ma gandeam ca este cazul sa dau aici niste repere. Nu de alta dar chiar am obosit sa fiu "cautata" si "injurata" si "judecata" de persoane care nu vor, sau nu pot, sau nu au cunostintele necesare sa imi "vada" cuvintele. Nu va ganditi ca este un gest de infatuare si ca ma apuc eu sa fac pe "educatorul". Nici vorba! Ma rezum doar la utilitatea informatiei, care in ziua de azi este foarte rapida si foarte pe toate gardurile. Asta apropos la partea buna a lumii virtuale.
Asa ca sa purced a insira niste repere, sau mai bine spus la cateva elemente de baza, pentru acei care se "chinuie" din rasputeri sa arunce cu....dar sa pastram decenta!
Ideologia si estetica simbolismului
Simbolismul reprezinta o reactie antipozitivista si antirationalista. Scriitorii simbolisti au preluat din scolile anterioare tot ce se potrivea spiritului lor nelinistit si dornic de "altceva" decat ceea ce le putea oferi mediul ambiant.
Simbolul
Termenul de "simbolism" provine din cuvantul grecesc "symbolon", intrat in limba prin filiera franceza. Simbolul este un substituent, el inlocuieste expresia directa, vorbirea notionala, mediind cunoasterea pe calea analogiei si a conventiei. Odata cu evolutia limbajului, simbolul a devenit tot mai complex, folosindu-se in toate domeniile culturii, iar in literatura este un mod de constituire a imaginii artistice.
Simbolul literar concentreaza in imagini elemente ale realului cu un grad mai mic sau mai mare de generalizare. In simbolism raportul dintre simbol si realitate este sugerat. Curentul se diferentiaza de alte curente tocmai prin faptul ca da imaginilor poetice functia implicit si nu explicit simbolica.
Sugestia
La baza tehnicii simboliste sta sugestia, corespondentele, clar-obscurul, spleen-ul, starea de inefabil. Corespondentele sunt un mod de sondare, de luminare a zonelor ascunse ale realitatii. Ideea fundamentala a simbolismului consta in exprimarea unor raporturi intre eul poetului si lume care se traduc la nivelul receptivitatii prin simboluri. Ele tind sa exprime relatiile ce exista, pe baza unor afinitati secrete, intre partile componente ale "totului". In categoria corespondentelor intra si analogiile dintre senzatii, emotii, imagini de naturi diferite

Teoretic asta este! Practic habar nu am daca sunt sau nu sunt o buna scriitoare, dar cu siguranta am o afinitate cu acest curent.
In concluzie:
Nu va place ce si cum scriu, iesiti si mai intoarceti-va cand va chem eu. Nu imi doresc trafic si nici pozitie de top in cine stie ce clasament al blog-urilor.
Nu intelegeti? Puteti intreba oricand, asta in cazul in care sunteti persoane destul de mature si dornice de un dialog uman ci nu de o expunere a "cartierismului" si a "prejudecatilor".
Daca doriti sa aflati ceva in legatura cu ce scriu, aveti o adresa de contact si o sa va raspund cu mare placere, dar nu va formati o opinie si apoi sa o imprastiati in vant cu titlul de teorema si infatuarea cum ca ati inteles totul, fara sa primiti si raspunsuri din partea mea. Respect orice punct de vedere argumentat si il accept chiar daca, poate, nu sunt de acord cu el. Dar nu tolerez mizeria, injuraturile, pupincurismul, ipocrizia, dorinta de scandal, atacul la persoana si mai ales infatuarea unora care se cred atotstiutori fara sa aiba la indemana nici cele mai elementare notiuni despre ceea ce inseamna simbolism.
Nu vreti sa intelegeti? Problema este doar a voastra! Nu puteti sa intelegeti?Nici nu ma mir dar va lamuresc cu placere!
Acum m-am racorit si e a dracului de bine:))) Hai noroc si la mai mare!

5 comentarii:

  1. Mamaaaa....ce te-ai acrit!!! Agurida e dulce miere pe langa ce verde ai bagat tu acilea. :D Agurida o fi simbol?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai da breh ca m-am saturat a ma uita cum unii se uita la agurida si pentru ca nu ajung la ea se plang ca-i acra:)))
    Nu e ma simbol. E dulce cand gasesti momentul sa o gusti:D bla bla bla :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Rau te-a mai suparat cineva, sorana draga! Oricum, l-ai ametit cu comentariul tau daca eventual l-a citit :D Daca , vorba ta, nu e in stare sa-ti "vada" cuvintele ( desi cred ca ele ar trebui ascultate, la propriu, si "gustat" intelesul lor), e putin probabil ca scurta ta disertatie sa-i fim cazut bine la stomac, sau la alte viscere cu care, eventual, ar percepe textele tale :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma vad nevoit sa repet...strici orzul pe...ce dracu ma ? Doar ai luat 10 la BAC.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Lasa ma Danu ca si gura lor trebuie sa manance un...nu mai zic:))...
    Multzam ma sa sti ca sunt tare manda de copila:)

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea!!